search
top

Opiskelijabudjetista

Useimmissa tapauksissa opiskelijat eivät kylve rahassa, ja kun aika menee opiskeluun ei töihin ainakaan kokoaikaisesti ole mahdollisuutta. Tästä seuraa opiskelijabudjetin laatiminen, kun pitää miettiä tarkasti mihin rahansa käyttää.

 

Usein opiskelijoilla alasta riippuen menee jonkin verran rahaa itse opiskeluun, koulun maksuihin ja mahdollisiin tarvikehankintoihin. Iso osa budjetista menee asumisen kustantamiseen, ruokaan ja vuokraan. Vanhemmat voivat auttaa menoissa, mutta budjetin suunnittelu saattaa silti tuottaa päänvaivaa. Tässä muutamia vinkkejä selviytymiseen.

 

Pidä kirjaa menoista. Kun konkreettisesti näkee mihin raha menee, on helpompi hahmottaa mitä pitäisi ehkä muuttaa jos tili näyttää nollaa säännöllisesti. Mieti mikä on tärkeää ja mihin rahaa haluat käyttää. Hauskanpito houkuttaa, mutta järkevää olisi käyttää siihen rahaa kohtuudella. Älä tingi terveydestäsi rahan takia, terveellistä ruokaa on mahdollista syödä ilman suurta rahanmenoa. Rakkaasta harrastuksesta on hyvä pitää kiinni vaikka se rahaa söisikin, se auttaa sinua rentoutumaan kaiken koulunkäynnin ohessa.

 

Älä tee heräteostoksia, vaan suunnittele hankinnat. Jos sinulla on tarvetta uusien housujen ostamiseen, mene kauppaan sillä mielialalla että olet tullut ostamaan nimenomaan housut. Ei ole tarvetta vilkaista takkiosastoa.

 

Hauskaa voi pitää vähällä rahallakin, mieti ystäviesi kanssa mitä voisitte tehdä joka ei vaadi suurta rahanmenoa. Yhdessäolohan on tärkeintä, eikä se aina vaadi kallista ympäristöa ja virikkeitä ympärilleen. Kokatkaa yhdessä, ruoan valmistaminen yhdessä on hauskaa ja kustannuksissakin säästytään.

 

 

Mieti mitä oikeasti tarvitset. Uusin puhelin saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta vanhasikin on yhä käyttökelpoinen. Ja todennäköisesti kyllästyt siihen uuteenkin heti kun uudempi malli on markkinoilla. Jos välttämättä haluat jotain turhaketta, pyydä lahjaksi.

 

Tee itse! Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta, vaan itse tekemällä oppii kannattavia taitoja ja on hauskaa puuhaa. Netistä löytyy huimia määriä ohjeita, oikeastaan minkä tahansa tekemiseen.

 

top